Signature Villa

Entrevista

Octavio Mestre
d’OMA

Parla’ns d’OMa…

Som un estudi més que un despatx, perquè estudiem els problemes en compte de despatxar-los. Som petits, voluntàriament; mai hem sigut més de 6 arquitectes i, tot i això, hem construït 150 obres, algunes molt grans, en diversos països. La mateixa escala ens ha permès suportar les diverses crisis amb dignitat (no s’ha d’oblidar que els petits mamífers van sobreviure a les glaciacions, mentre que els dinosaures, no), al marge que «els catalans som de menjar poc i pair bé».

El fet de trobar solucions abans que apareguin els problemes (ho vaig aprendre llegint a Wagensberg) ha estat fonamental; aquesta anticipació és bàsica en la vida. Treballar molt i tenir certa intel·ligència comercial (que passa per transmetre confiança al teu client), sense renunciar a allò que realment importa: que no som ni el client ni nosaltres, sinó la qualitat de tot el que projectem i construïm. I saber que el millor general no és qui guanya més batalles, sinó qui les evita.

Encara que alguns ens considerin especialistes en el món de l’espai de treball, els edificis d’oficines i seus corporatives, els habitatges unifamiliars de luxe, la rehabilitació de patrimoni o els centres comercials, la veritat és que tenim vocació de generalista. Vaig muntar l’estudi en acabar la carrera, a la fi dels vuitanta, i mai hem deixat de fer cases i coses.

Què destaques de la teva trajectòria professional?

Entenc la disciplina com un tamboret de tres potes en el qual la construcció seria part d’una d’elles i les altres serien la docència (he tingut ja més de 4.000 alumnes en una vintena d’universitats d’una dotzena de països) i la investigació que, per força, acaba en la difusió i l’edició. Al marge de tots els llibres escrits (12 monografies són el reflex de la nostra feina) i dels més de 300 articles publicats; dirigeixo conjuntament una revista digital d’arquitectura, t18magazine, que rep una mitjana de 35.000 visites per exemplar i té subscriptors a més de 110 països.

Quin és el valor Hormipresa?

La solvència d’un gran grup que fa bé les coses és sempre garantia d’èxit. Que el valor diferencial sigui fer bé les coses, implica i dona compte de tantes persones que no ho fan; el fet de poder personalitzar la feina, segons les necessitats o gusts del client és el que pretenen aquestes «Signature Villas».

Parla’ns del seu sistema de construcció i d’aïllament…

És una realitat que la construcció, cada vegada més, es fa en taller i no en obra… La precisió, evitar dependre de la climatologia i disposar de mà d’obra qualificada assegura els estàndards de qualitat que s’exigeixen. Aquesta realitat que assumim en cotxes, mobiliari i vestits no sempre és ben acceptada per la societat que encara pensa que viure en habitatges prefabricats li dona un aire de poca qualitat, o, fins i tot, de pobresa o precarietat…

El fet de fabricar panells de qualitat que incorporen l’aïllament tèrmic resol el problema dels ponts tèrmics, aconsegueix un major estalvi energètic (la sostenibilitat passa per la nostra factura de calefacció) i, sobretot, economitza temps d’execució, de manera que s’evita que els processos s’allarguin i que passin problemes. Perquè en una obra sol o pot passar de tot… jo i els del gremi ens entenem.